Erscheint demnächst

...

CEO Jan Willem Onderwater over de keuze voor een nieuw Noshirt-design

Noshirt bestaat 10 jaar. Co-founder en CEO van Noshirt, Jan Willem Onderwater, vond dat een mooi moment om het design van zijn producten te verfijnen. “De wereld is veranderd, ons aanbod is veranderd en het begrip ‘ondershirt’ is bekender geworden onder mannen. Het was tijd om een slag te maken.”

Mooi, comfortabel én onzichtbaar ondergoed voor onder een zakelijke outfit. Dat miste ondernemer Jan Willem Onderwater 10 jaar geleden op de  markt. “Ik keek altijd met een bepaalde jaloezie naar het aanbod voor vrouwen: zij hadden heel veel keuze in lingerie, terwijl er voor mannen alleen ‘gewone’ T-shirts te krijgen waren voor onder een overhemd, waarvan je ook nog het boordje of de contouren zag. Daarom ben ik Noshirt begonnen: vanuit mijn eigen behoefte aan mooie ondermode voor mannen.” Wat destijds begon met NOSHIRT original, met diepe en reguliere V-hals, is uitgegroeid tot een merk met een breed productaanbod. “In tien jaar is onze range van producten, met verschillende soorten shirts, shorts en sokken, veel breder geworden”, vat Jan Willem het samen. “Maar dat niet alleen: ook de wereld is veranderd: er zijn meer aanbieders gekomen en mannen zijn bekend geraakt met het fenomeen ‘ondershirt’. Met dat idee en tien jaar aan feedback van klanten in ons achterhoofd, leek het ons een mooi moment om met Noshirt weer een slag te maken en ons ontwerp verder te verfijnen.”

Wat was er mis met het oude ontwerp?
“Er waren wat details die niet meer zo pasten bij ons idee van ‘stijlvol’ en ‘onzichtbaar’.  Het opvallende logo op de shirts bijvoorbeeld, en de schreeuwerige band van de boxershorts. Mooi design gaat om eenvoud, en stijl zit ‘m in afwerking en details. Dat wilden we aanscherpen in een nieuw design.”

Wat zien trouwe Noshirt-dragers van die aanscherping?
“Wie oog voor detail heeft, ziet dat het geborduurde logo weg is en dat het nieuwe logo subtieler is aangebracht. In het ‘cleane’, geprinte neklabel kun je nu bovendien heel simpel en duidelijk zien welk type shirt je in handen hebt. In het oude ontwerp moest je dat ontcijferen en onthouden aan de hand van de kleur van het logo. Daarnaast hebben de stiksels aan de binnenkant van de ondershirts een contrasterende kleur gekregen, die mooi matcht met de kleur van het ondershirt zelf. Dat ziet er simpel uit, maar er is dus goed over nagedacht.”

Door wie?
“Door Thomas Haukes, de interieurdesigner die we hebben ingeschakeld om eens met een frisse blik naar ons design te kijken. En dan bedoel ik écht met een frisse blik. Ik hou van kruisbestuivingen tussen verschillende disciplines, dus ik vond het een logische stap om niet naar een fashion designer te gaan en met het dertiende in een dozijn-ontwerp aan te komen, maar juist iemand in te schakelen met oog voor contrast en kleur. Thomas heeft ervoor gezorgd dat we bijvoorbeeld staalblauwe boxershorts in de collectie hebben opgenomen: dat combineert zo lekker met wit en khaki.”

Is er ook iets veranderd aan het materiaal en de pasvorm van de shirts?
“Nee, helemaal niets. We zijn heel blij met het materiaal en de pasvorm, de verbeterslag zit hem puur in het design. Het zijn dezelfde shirts, maar dan verfijnder. De shorts hebben wel een dunnere band en kortere pijpen gekregen, waardoor de pasvorm is verbeterd: dat zie je echt als je ze draagt.”

En hoe zit het met de verpakkingen?
“Die zijn ook aangepast, in lijn met het eenvoudige, verfijnde design van de shirts. We hebben gekozen voor papieren enveloppen in een kartonnen verpakking, die makkelijk te recyclen zijn. We proberen de verpakkingen zo duurzaam mogelijk te houden.

Waarom bestaat een voordeelpack dan uit allemaal losse verpakkingen? 
“Die vraag krijgen we vaker, en het antwoord is simpel: alleen op die manier kunnen we klanten de vrijheid geven om hun eigen 3- of 7-pack te mixen en matchen. De verpakkingen kunnen vervolgens gewoon in de papierbak. En willen klanten iets terugsturen? Dan kunnen we gesloten enveloppen nog opnieuw verkopen, dat is een voordeel. Wat al gedragen is en retour komt, recyclen we trouwens op een andere manier. Als Nowaste-product. Ook daarin blijven we ons ontwikkelen.”

Weiter einkaufen

De winkelwagen is leeg.