[2] WIE ZIT ER AAN JOUW SHIRT?

5 bewuste keuzes van Noshirt

Wij doen niet aan labels in onze shirts en shorts. Deden we het wel, dan stond er iets in als Made in Tunisia.
Vrij vertaald: ‘Het zit goed.’

We vinden dat het goed moet voelen om Noshirt te dragen. Letterlijk en figuurlijk. Daarom kiezen we ook voor plantages, fabrieken en ateliers waar eerlijke arbeidsomstandigheden gelden. 

Made in China. Of in India, Bangladesh, Pakistan of Turkije. Wie een beetje bewust kleding koopt, let vast op die woorden in het label van zijn shirt of broek. Niet dat je uit die summiere informatie kunt opmaken wie er precies aan jouw nieuwe aanwinst gewerkt hebben, wat ze daarmee verdiend hebben en hoe lang ze daarmee bezig zijn geweest. Maar vaak zegt het, in combinatie met de prijs die je neertelt voor een kledingstuk, wel íets over de manier waarop het gemaakt is. En dat is waarschijnlijk niet de manier waarop je zelf zou willen werken.

Atelier met keurmerk
Onze Noshirts hebben geen labels. Die zitten het draagcomfort namelijk behoorlijk in de weg. Hadden ze wel een flap in de hals, met ruimte voor extra informatie, dan zou daarop staan: Made in Tunisia. Niet de meest voor de hand liggende tekst, wellicht. Maar wel een heel bewuste keuze, die we graag in meer dan drie woorden uitleggen. 

In Tunesië staat ons atelier. Een fabriek met een OEKO-TEX-certificaat: een label dat aangeeft dat er in het atelier zorgvuldig, en zo milieuvriendelijk mogelijk, wordt omgesprongen met het afvoeren van chemicaliën en andere afvalstoffen. In het atelier werken mensen die daar een eerlijk loon voor krijgen, boven het wettelijke minimumloon dat in Tunesië geldt. Vrouwen voornamelijk, die in een rij van twintig tafels achter de naaimachine plaatsnemen en ieder een eigen taak hebben in het productieproces. 

Die taak hoeven ze van ons, als opdrachtgever, niet in recordtempo uit te voeren. Integendeel: we hebben liever dat ze iets langer bezig zijn met één ondershirt en dan netjes de losse draadjes wegwerken, dan dat ze hun werk afraffelen omdat de tijdsdruk te hoog is. Ook als dat betekent dat ze minder shirts en shorts per uur produceren. Kwestie van kiezen tussen kwaliteit en kwantiteit en daar heldere afspraken over maken.

Zichtbaar handwerk
Wij zien welke handen eraan te pas komen om alle onderdelen van onze T-shirts aan elkaar te zetten- en te controleren op foutjes en oneffenheden. En we weten ook dat de naaisters om vijf uur de naaimachines uitzetten, omdat de werkdag er dan op zit. Zo’n productieproces, en de omstandigheden in de fabriek, kun je niet overbrengen met een Made in-label. Maar wel deels aflezen aan de afwerking van onze ondershirts. 

Meer weten over de bewuste keuzes die we maken? Volg ons blog en lees ook:

[1] Waarom wij tóch kiezen voor katoen.
[3] Noshirt = Nowaste
[4] De klant is geen koning
[5] OEKE-TEX, OEKO-WAT?

Verder winkelen

Noshirt is jarig 3+1 Cadeau! bekijk de actie

De winkelwagen is leeg.