Hoe voorkom je zweetplekken
in je overhemd?
Houd je bovenkleding mooi en droog
Een lastige bespreking, een spannende presentatie of simpelweg een iets te hoge temperatuur op kantoor: allemaal redenen waardoor niet alleen het spreekwoordelijke, maar ook het letterlijke zweet je uitbreekt. Natuurlijk hoort zweten erbij, maar we snappen het ook volledig als je geen zin hebt in donkere kringen of gele vlekken onder je oksels. Met deze tips voorkom je zweetplekken in je overhemd (of chique jurk).
#1 Draag kleding van natuurlijke stoffen
Zweet je in de ene blouse veel sneller dan in de andere? Check dan eens het label. Synthetische stoffen zoals polyester, acryl en polyamide ademen nauwelijks en nemen weinig vocht op. Daardoor zweet je sneller én is zweet eerder zichtbaar.
Belooft het een warme of spannende dag te worden? Kies dan voor kleding van natuurlijke stoffen. Het bekendste voorbeeld is katoen, maar ook linnen en TENCEL zijn ademende stoffen die goed vocht opnemen. Daardoor krijg je minder snel zweetplekken.
#2 Draag een (anti-zweet) ondershirt
Nog effectiever is het dragen van een extra laagje onder je bovenkleding. Een ondershirt vangt zweet op voordat het een zweetplek kan veroorzaken in je overhemd, shirt of jurk. Daarmee biedt het je meer zekerheid als je transpireert. Zorg ervoor dat het ondershirt goed aansluit op je lichaam, zodat het je zweet meteen opneemt. Bonustip: kies voor een lichte, ademende stof om extra lichaamswarmte (en dus extra zweten) te voorkomen.
#3 Sla de wasverzachter over
Ja, het ruikt lekker. En ja, het voelt zacht. Maar: je kleding wordt minder blij van wasverzachter dan jij. Wasverzachter kan namelijk de vezels in je kleding verstoppen. Hierdoor neemt het materiaal minder vocht op en kan het niet meer zo goed ademen, waardoor je sneller zweetplekken krijgt. Het is beter om die heerlijke geur dus even te skippen bij je volgende wasbeurt.
#4 Gebruik een milde deodorant
Na verloop van tijd kan transpiratievocht gele vlekken of harde stukken in je kleding veroorzaken. Deze ontstaan door de werking van zweet en deodorant. In zweet zitten namelijk eiwitten, die reageren met de alcohol in je deo. Als ze samenkomen, kunnen ze de vezels van je Noshirt aantasten. Gebruik een milde deodorant, zonder alcohol en aluminiumchloorhydraat, om gaatjes onder de oksels te voorkomen. Wist je dat het ook beter is om je deo op te doen voordat je je kleding aantrekt? Zo krijgt het de kans om op te drogen en blijft er minder achter in je T-shirt.
#5 Pak zweetplekken aan
Zijn er toch zweetplekken ontstaan in je kleding? Pak ze dan zo snel mogelijk aan. Dat kan op twee manieren. De natuurlijkste (en zachtste) oplossing is om je shirt een nacht te laten weken in een emmer met water en azijn. Was het daarna met een normaal wasprogramma. Werkt dat niet? Smeer de plekken dan in met een oxidator. Vanish is het bekendste voorbeeld. Laat dit even intrekken en was je shirt daarna zoals je gewend bent.
Goed om te weten: oxidators bevatten agressieve stoffen die slijtage kunnen veroorzaken. Gebruik ze daarom niet té enthousiast, maar alleen wanneer het echt nodig is.
Zweet je hevig, dan is een standaard ondershirt misschien niet genoeg om zweetplekken echt te voorkomen. Geen zorgen: een anti-zweet shirt zoals Noshirt Dry biedt uitkomst. Dit shirt heeft extra inzetstukken onder de oksels om het zweet nog beter op te vangen. Omdat de okselpads gemaakt zijn van de absorberende stof TENCEL, blijf je de hele dag fris. Zelfs als je veel zweet. We zeggen het maar zo: no sweat met Noshirt Dry.